Répás, zelleres marha

Repas,-zelleres-marhaKínai recept az első magyar nyelvű kínai szakácskönyvből. Hát, csak ennyire “eredeti”. 😉
Viszont nagyon-nagyon finom és különleges.

 

 

 

 

 

Hozzávalók

 • 40 deka marhafelsál
 • Repas,-zelleres-marha-19 evők. olaj
 • 2-3 nagy zeller, apróra vágva
 • 3 répa, apróra vágva
 • 1 kávéskanál aprított fokhagyma
 • 1 kávésk. vörösbor-ecet
 • 1 kávésk. cukor
 • 1 kávésk. szójaszósz
 • 1 evők. szezámolaj
 • 1 evők. szójababpaszta
 • répaszeletek a tányér díszítéséhez (fakultatív :))

 

Elkészítés

Repas,-zelleres-marha-2Egy pár marhás tanács, mielőtt a leírást elkezdem:

A kínainál a marhahús szeletelése szokott a nagy kihívás lenni, mivel nagyon vékony szeletek kellenek. Ha a késünk, bárdunk nem éles, nemigen fog menni. Viszont, ha a marhahúst kicsit megfagyasztod, akkor könnyebb szeletelni, nem csúszik szét.

A marhahúst mindig a rostjaira merőlegesen kell szeleteli, úgy lesz puha.

Ha a gázunk nem elég erős, vagy nincs elég fűtőértéke, marhahúsos kajával ne kísérletezzünk, rágós lesz.

És a wok legyen vastagfalú és öntöttvas vagy húzott acél. A kb. 3-5 ezer forintos szarok nem jók. Vékony a faluk és nem tartják a meleget.

 

No, akkor már vanlóban az elkészítés:
A legjobb, ha van egy turmixunk, mert különben itt igencsak próbára teszi a kitartásunk a 2-3 zeller és a 3 répa felszeletelése.
Ha van szeletelős turmix, akkor olyan 1,5*1,5 centis zellerhasábokat gyűrünk bele és úgy szeleteljük le. Ugyanígy a répával.

A zellert jómagam sem szeretem (talán az egyetlen kaja), de ha a kis zellerkockákat lepirítjuk, akkor megváltozik az ízük. Olyan édeskés lesz. Tehát, a zellerkockákat terítsük el az edény alján és kevés olajon pirongassuk meg. Én egyszerre csak egy réteget szoktam pirítani, mert akkor tuti, h mindegyik kocka megpirul. Ilyenkor 2-3 serpenyőben is pirítom, hogy gyorsan meglegyen.
A répával már nem kell ennyit vacakolni. Tűzforró wokba bele, aztán hajrá!
Persze, ha a valaki nem ilyen finnyás a zellerre, akkor együtt is piríthatja mindkettőt (de más lesz az íze). Ha kész, a pirított zöldségeket tegyük félre.

Repas,-zelleres-marha-3Ismét tüzesítsük fel teljesen a wokot. Vessük bele a pácolt marhát és kavarjuk sebesen. Vagy autentikus módon, dobva-rázva süssük. Húzzuk a húsokat szét, hogy az oldalán is süljön a woknak. Ilyenkor, ha mégis kis levet ereszt, azt el tud párologni. Ne felejtsük: a marhát vagy percek alatt pirítjuk, vagy hosszan pároljuk. Szóval igyekezzünk! Kb. 2-3 perc elég is neki. A hús sötétbarna lesz.

Adjuk hozzá a fokhagymát, a szójababpasztát (van együtt is, de én olyankor is teszek hozzá friss fokhagymát, jobb az íze), a vörösborecetet, a cukrot, a szójaszószt. A szezámolajat majd a végén!

Gyorsan keverve süssük vele további 2 percig. Ha már érződik a piruló fokhagyma illat, vessük bele a zöldségeket, majd gyorsan keverve forrósítsuk át. Ekkor mehet bele a szezámolaj is (még 1 perc).

Natúr rizzsel a legjobb és persze egy üveg jóféle száraz vörössel. Legutóbb ez egy Vida Kadarka volt. 🙂

 

Tippek és trükkök

Az eredeti recept szerint itt a marhahúst nem is kell pácolni, de én szoktam, egy kis olajban, kevés szójaszósszal és fokhagymás babpasztával. Vagy erős marhahúsos szósszal.

A kínai ételek nagyon ízletesek. A rizsnek teljesen natúrnak, sótlannak kell lennie hozzá, mert ez – a kínai felfogás szerint – az étel semleges kísérője.

 

Leave a Reply