Halászlé

HalaszleA magyar klasszikus szegedi módon készítve (paszírozás) és bajai módon fogyasztva (gyufatészta).
A tájék szülöttjének, Tibinek receptje.

 

 

 

 

 

Hozzávalók
Halaszle_1

  • 1,5 – 2 kg hal, vegyesen
  • 2 nagyobb hagyma
  • 1-2 paradicsom
  • 1 paprika
  • őrölt pirospaprika
  • cseresznyepaprika
  • 1-2 csomag gyufatészta
  • 20-30 deka belsőség

 

Elkészítés

Ha nem filét vagy szeletet vettünk, akkor a halat tisztítsuk meg, vágjunk belőle szép szeleteket, amit majd a lébe teszünk. Ezeket (is) sózzuk be. Ezt akár előző este is megtehetjük, nem árt meg neki, sőt!

Az összes többi részt – igen, a fejét is! – a nagyra karikázott hagymákkal,  négybe vágott paradicsommal, kettébe vágott paprikával, sóval, kevés pirospaprikával tegyük fel hideg vízben főni. Forraljuk lassú tűzön, akár egy óráig is. Utána emeljük ki a halakat egy deszkára és két villával szabadítsuk meg a nagy szálkáktól, csontoktól.

Halaszle_2Innen indul a nehéz része, a passzírozás. Sajnos nem tudok itt tanácsot adni, mert nekem van egy szuper robotgépem, amihez van paszírozós feltét is. Tán fém tésztaszűrő lehetne? Lével locsolgatva, kanállal áttörve. A hagymát, zöldségeket is. Ügyeskedjetek! 🙂

A sűrítményre szűrjük rá a főzőlé maradékát és még engedjük fel annyi vízzel, hogy elég, de kellően sűrű hallevünk legyen. Egy kis zsiradékban oldjunk fel még pirospaprikát és a felét máris adjuk a léhez. Most tegyünk bele egy kis erősítőt is, a cseresznye- vagy egyéb paprikát, de mértékkel. Lassú tűzön forraljuk a levet, hogy a hozzáadott víz is “átlényegüljön” :). Kóstolva állítsuk be még a sósságát, erejét.

Ha már teljesen homogén a hallevünk, akkor tegyük bele a szeleteket és forraljuk még addig, míg azok is meg nem puhulnak, ez olyan 10-15 perc maximum.

A belsőségeket külön kis edényben forraljuk ki egy kis lével, akkor könnyebb szedni is kinek-kinek.

A kifőzött gyufatésztával tálaljuk.

 

Tippek és trükkökHalaszle_3

Nem lehet eltúlozni a paprika szerepét, se színben, se ízben. Adjátok neki a legjobbat!

Alapigazság, hogy jobb ízű a lé, ha többféle hal van benne. A sűrítménybe akár még keszeget vagy törpeharcsát is tehetünk, nem kell csak drága halakat vásárolni bele.

Klasszikus második fogás utána a túrós csusza, ezt is megtaláljátok a receptgyűjteményünkben! 🙂

Leave a Reply