Borsóleves

zoldborsolevesEgy hungarikum, és a kedvenc levesem 🙂
Chef Guevara recept.

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók

  • 1-2 darabolt karajcsont vagy csirkeaprólék
  • 4-5 sárga- és 2 fehérrépa
  • 50 deka zöldborsó
  • 1 közepes fej hagyma
  • Liszt
  • Petrezselyemzöld
  • Só, bors, pirospaprika

 

Elkészítés

Igazi hungarikum!

Én mindenképp valami igazi csontlével főzöm, vagy egyenesen csirkeaprólékkal. De nagyon jó hozzá a karajcsont is. De minimum egy húsleves kocka dukál bele (gasztrobarbároknak :))

Legalább 1 órával a leves készítése előtt külön lábasba rakjuk oda a csontot vagy az aprólékot. Ha eljön az ideje lehabozzuk, megsózzuk. Én más fűszert nem szoktam beletenni, mert nem húsleves.

A borsót fejtsük ki, vagy tépjük fel a mirelites zacskót.

Pucoljuk meg a zöldségeket és karikázzuk. Aki nem szereti a fehérrépát, annak is azt javaslom, hogy főzze bele, max. vegye ki. Vagy ahol valaki azért megeszi, de mások meg csak kitúrnak a gyökeret, ott az a módszer találó, hogy jó nagyra kell darabolni a fehérrépát – mondjuk 2-3 darabba –, így könnyen áttelepíthető annak a tányérjába, aki kedveli.

Nagyon fontos, hogy pároljuk a borsót meg a zöldségeket és ne főzzük! Kevés olajon, sózva, kis lángon, időnként ellenőrizve, kevergetve. Persze ne sűrűn emelgessük a födőt (sic! :)), mert elillan a gőz.

Ha a párolás kész és a hús is puha, akkor a húslét szűrjük rá a zöldségre, és ha kell, akkor egészítsük ki hideg vízzel. Vendégek és gasztroblog 😉 esetén ki szoktam filézni az aprólékot és a csontot. Kicsit megborsozom. Csak addig forraljuk, míg szükséges, mivel minden alkotóelem már puha. Nincs rondább, mikor a borsó már elveszti színét és ráncossá fő. Ha valaki szereti, tegyen bele egy kis fej hagymát egyben, majd ki lehet venni. Ezt akár a húslébe is teheti a lehabozás után.

Készítsünk egy kevés paprikás rántást, amibe a paprikával együtt bele lehet keverni a vágott petrezselyemzöldet is. Elegyítsük a levessel és tálaljuk.
Jó étvágyat! 🙂

Tippek és trükkök

Én a fele petrezselymet a végén teszem bele, tálalás előtt.

Vajas galuskával az igazi. Akkor már egytálétel. 🙂

Leave a Reply